Det är rätt fascinerande att reflektera över allt som hänt de senaste 14 månaderna, hur det har påverkat en som människa och hur mycket det har utvecklat en både privat och yrkesmässigt. För 14 månader sedan drog Traineeprogrammet igång nere i Steninge, och ingen hade egentligen en aning om vad Trainee Halland innebar. Få av oss hade någon större koll på offentlig verksamhet och ännu mindre den yrkesroll som vi skulle få på våra respektive arbetsplatser. Nu när traineeprogrammet börja lida mot sitt slut börjar det snart bli dags att knyta ihop den legendariska säcken.
Förutom den kunskap vi fått via utbildningar och föreläsning så har även Traineeprogrammet skapat ett mervärde som få nyanställda får chansen att uppleva. Traineeprogrammet kan delas upp i fyra olika faser, alla lärorika på sitt eget unika sätt.
Traineeprogrammet var i början en enorm trygghet att med jämna mellanrum återvända till. Detta berodde antagligen på att alla traineedeltagare var på samma nivå och alla upplevde liknande förutsättningar och problematik ute på sina respektive arbetsplatser. Det var när Trainee Halland träffades som alla ”dumma frågor” ställdes och på så vis försvann en del av den osäkerhet som ibland kan upplevas vid en nyanställning.
Senare, när även tryggheten började infinna sig på arbetsplatsen så blev Traineeprogrammet mer en tillflyktsort för reflektioner och mer avancerade diskussioner om hur olika lösningar applicerades i olika kommuner. Det kändes komfortabelt att ventilera eventuella svårigheter på arbetsplatsen eller bara att sitta och snacka jobb under mer avslappnande former.
Under utbytesperioden så vara nog alla väldigt förvirrade och tankspridda över vad vi egentligen jobbade med. Traineeprogrammet varvades med arbetsuppgifter från både det ena och andra hållet. En fot i ordinarie anställning, den andra i Traineeprogrammet och resten av kroppen på utbytesplatsen. Jag tror att de flesta upplevde detta som en väldigt givande tid, även om den ibland kunde göra att många av oss kände sig lite splittrade.
Efter sommarsemestern så var vi återigen tillbaka där vi en gång började. Vid denna tidpunkt började många av oss att få ett ökat ansvar och med detta även en viss prioriteringsproblematik avseende avsatt tid för Trainee Halland och ordinarie arbete. Traineeprogrammet kunde vid denna tidsperiod ibland upplevas som ett störande moment i den redan välfyllda kalendern. Detta utvecklades dock också till en lärorik period då vi lärde oss vikten av att priorierta och planera in framtida träffar med god tidsmarginal.
Samtliga av Traineeprogrammets fyra faser hade och har sin egen exklusiva charm och sensmoral, och sammanfattningsvis kan jag personligen säga att det som gjorde ”Trainee Halland 2012/2013” till en otroligt lärorik tid var människorna som ingick i gruppen. Vi är på många klassiska sätt att betrakta som en heterogen grupp, med olika infallsvinklar och skilda på nästan alla frågor. Det är ju också detta som gjort att det har varit så kul och erfarenhetsberikande att ingå i gruppen, och jag hoppas att Trainee Halland 2013/2014 kommer att ha en liknande resa framför sig.
Läs även Daniels tidigare blogginlägg:
”Hur mycket vet du vad välfärdssektorn faktiskt erbjuder?”
”Den som väntar på något gott”
”Snart dags för ledighet”
”Full fart på socialförvaltningen”
”Assessmentdagar för Trainee Halland 2013″
”Allt har gått i en rasande fart”
”Trainee vs. student”
”Ekonomresa”
”Bokslutsdagarna”
”Projektutbildning i Mölndal”
“Budget 2013″
Väl sammanfattat :)