Denna vecka har varit lärorik- i måndags var jag och lyssnade på genomgången av närsjukvårdens ledningssystem och i onsdags träffade jag förvaltningens driftnämnd. I driftnämnden diskuterades bland annat behovet av lönespridning för att stärka konkurrenskraften gentemot andra arbetsgivare samt för att stärka attraktionskraften för nya medarbetare. I och med de beräknade pensionsavgångarna är lönefrågan ett aktuellt ämne för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen i framtiden. Ett annat ämne som belystes under onsdagens sammanträde var hälso- och sjukvård för asylsökande på de offentligt drivna vårdcentralerna i Halland.
Förra veckan var jag och besökte MR-dagarna som i år anordnades på Svenska mässan i Göteborg. Några av alla dem som var med och föreläste var EU-kommissionären Cecilia Malmström, EU-ministern Birgitta Ohlsson, f.d. människorättskommissionären för Europarådet Thomas Hammarberg och f.d MR-ambassadören åt Sveriges regering Jan Nordlander. De hade en paneldiskussion kring bland annat den europeiska hösten och hur de mänskliga rättigheterna mår i krisens Europa.
Diskussionen fortsatte ner på nationell nivå och det konstaterades av panelen att det är på det kommunala och regionala planet som merpraten av de mänskliga rättigheterna bäst skyddas eftersom merparten av de mänskliga rättigheterna är kommunala och regionala frågor. När moderatorn gav dem frågan om vad de ser som det största problemet i dagsläget när det gäller mänskliga rättigheter var svaret ganska givet: det behöver satsas mer på implementeringen av MR på lokal nivå. Thomas Hammarberg menade att detta är mycket viktigt eftersom det redan finns tillräckliga regelverk men det brister i själva genomförandet och att den offentliga sektorn därför står inför stora utmaningar.