En guide på hur man kan bli hög på jobbet

Nu har nio månader gått sedan jag började traineeprogramet. Det känns som att det var bara ett ögonblick sedan jag upplevde min första arbetsdag. God hälsa, trevliga kollegor, mycket att göra och kul på jobbet är den bidragande orsaken till att tiden bara rann iväg. På arbetet är jag ofta glad, ler mycket och har mycket energi.  Jag får ofta frågan hur det kommer sig att jag är så pigg och glad på jobbet. I den här korta guiden ska jag berätta hur.

Sedan tre år tillbaka loggar jag alla mina fysiskt krävande aktiviteter på en webbaserad databas. Det är som en träningsdagbok men det innehåller smarta sökfunktioner och resultatuppföljning. I databasen kan man logga aktivitetens varaktighet, intensitet och kommentarer. När jag för några år sedan bytte träningsmetod upptäckte jag vissa förändringar som gjorde att jag fick ökad energi och blev sällan stressad trotts samma arbetsbelastning.   Jag insåg att jag hade hittat en unik träningsmetod som ger mig allt jag behöver för att klara morgondagens utmaningar. Källan är högintensiv träning. Senare upptäckte jag att rätt kost och tillskott av vitaminer och mineraler effekterna blev ännu bättre.

Jag minns en tid då jag inte tränade så ofta och då gick allting långsamt. Det var svårare att komma igång med uppgifter som inte var intressanta, fick mindre lust och energi att bemöta uppgifterna och sköt upp en del ointressanta uppgifter som med tiden blev fler och fler. Känner ni igen er? Det är en ond cirkel som skapade stress som i sin tur påverkade humöret både på arbetet och på fritiden.

Man kände sig att man inte räckte till, lusten för vardagsaktiviteter som normalt var roliga upplevdes inte lika roliga som tidigare. För eller senare blev jag tvungen att ta tag i uppgifterna med en tråkig och tuff period som resultat. När perioden var över gav det en härlig upplevelse men jag hade inte roligt på vägen.

Sedan jag började med högintensiv träning uppstod aldrig ointressanta uppgifter. Det är det glada humöret som gör att jag upplever annorlunda. Krävande uppgifter blir helt plötsligt utmanande och roliga.  Hjärnaktiviteten ökar när något är intressant som i sin tur ökar motivationen, utvecklingen sker mycket snabbare och det stabila humöret varar från morgon till kväll.  Man känner sig stolt, trygg med det man gör och är inte lika beroende av beröm från andra.

För att förstå vad som händer med kroppen måste man veta följande:

Roliga aktiviteter som t.ex. lyssna på ditt favoritband, läsa en bra bok, en trevlig kväll med vänner ger en känsla av välbefinnande. Dessa känslor varar en kort stund i förhållande till träningens långvariga effekter.

Träning ökar hjärnans produktion av måbra -hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner som ger en känsla av välbefinnande och ökad energi.

Dopaminet påverkar inte själva lusten av att göra tråkiga arbetsuppgifter, däremot blir arbetsuppgiften mer njutbar när man väl sätter igång med det. Belöningsupplevelsen för en avklarad arbetsuppgift ökar rejält vilket resulterar till att man blir sugen på fler arbetsuppgifter.  På så sätt bryts den onda cirkeln.

Serotonin påverkar humöret så att man känner sig glad, nöjd, lugn och på köpet får man bättre koncentrationsförmåga som gör att man inte distraheras lika enkelt.

Morgonträning är min unika lösning när jag förväntas ha stort engagemang och positivt tänkande på arbetet. Efter en hård morgonträning brukar den första frågan vara: – Varför är du så glad idag?

Endorfiner fungerar som kroppens naturliga smärtlindring och ger upphov till eufori, dessa endorfiner ökar även utsändandet av dopamin som ger en skön känsla av belöning både fysiskt och psykiskt.

Förutom en fastare kropp, bättre hy och stundom glädjerus upplever jag att den högintensiva träningen bidrar till

  •  snabbare inlärning
  • bättre minne
  • snabbare och mer effektiv arbetstakt (Uppskattas av arbetsgivare)

Jag vill avsluta guiden med att varna er att metoden kanske inte passar alla individer.  Rådgör alltid med läkare innan du börjar med högintensiv träning. Jag har successivt trappat upp min träningsintensitet under 2 år och har lärt mig att lyssna och tolka kroppens signaler. Träna inte för att du måste, träna för att öka ditt välbefinnande både på jobbet och hemma.

Kosten är en viktig del för återhämtningen. För mig passar proteinrik kost med mindre kolhydrater. Prova dig fram tills du hittar ett sätt som passar just dig. En sak till! Man sover mycket bättre på natten efter en intensiv träningsdag.

Glad sommar och lycka till!!

 

Läs även Jasses tidigare inlägg:
”Från markexploatering till värmebölja”
”Från ödesmark till statsdel”
”Nu har våren kommit med nya utmaningar”
”Vill du ha ett av Hallands viktigaste jobb?”
”Mot ljusare tider”
”Sveriges nyaste hamn”
”Naken med en bregott i handen”
”I varje motgång finns det en möjlighet”
”Rivstart”