Bokslutsdagarna 2012

I fredags var jag, tillsammans med de centralt sittande ekonomerna i Falkenbergs kommun, på ”Boksslutsdagarna 2012” i Göteborg. Bokslutsdagarna anordnas av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och är en årlig konferens inför det kommande arbetet med bokslut och årsredovisning. Vad jag har hört är det generellt väldigt bra uppslutning när ”Bokslutsdagarna” anordnas och på konferensen i Göteborg deltog majoriteten av västra Sveriges kommuners ekonomi- och redovisningschefer samt centralt sittande verksamhetsekonomer. Förutom konferensens innehåll, så är det ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med kollegor från andra kommuner.

Konferensen innefattade en genomgång av aktuella redovisningsfrågor, där redovisningsnyheter och nya rekommendationer presenterades. En viktig punkt på dagordningen var ett förslag till så kallade resultatutjämningsreserver. Detta förslag kommer riksdagen att besluta om i slutet november, och ifall förslaget antas, kommer det sannolikt att innebära en del större förändringar kring hur budgeten kommer att planeras i fortsättningen.

Under eftermiddagen informerade SKL om de senaste bedömningarna kring det kommunalekonomiska läget och om andra aktuella ekonomifrågor. Det ekonomiska läget – både kommunalt och regionalt, men också nationellt och internationellt – är milt uttryckt prekärt. Riktigt stora ekonomiska utmaningar kommer med all säkerhet att presentera sig inom en inte allt för avlägsen framtid. Exakt hur detta kommer påverka den kommunala verksamheten kan ingen idag svara på, men att samtliga Sveriges kommuner på ett eller annat sätt kommer att bli berörda, vet man med relativt stor säkerhet.

Huvudanledningarna till det hotfulla ekonomiska läget är dels recessionen i Europa och tvisterna kring Eurons vara eller inte vara, men också de demografiska omständigheterna i Sverige. Komplexiteten kring hur framtiden skattebas ska kunna finansiera framtidens offentliga verksamhet, är ett problem som blir än mer aktuellt för varje dag som går. Många menar att detta kräver stora förändringar i det nuvarande ekonomiska och politiska systemet, vilket sannerligen innebär ett stort behov av nytänkande och mångsidiga kvaliteter hos framtidens anställda inom den offentliga verksamheten.

 

Läs även Daniels tidigare blogginlägg:
”Projektutbildning i Mölndal”
“Budget 2013″ 

Lämna ett svar