Arkeologiska fynd vid byggarbetsplats

När jag var på ett studiebesök en gång så sa en arbetsledare att om man ska jämföra byggbranschen med musik så kan man säga att bygga hus är som att spela efter noter, medan att göra arbeten i marken är som att spela på gehör. Han arbetade inom mark. Vad han menade med det vara att när du bygger ett hus så vet du var allt ska vara och det uppkommer inga direkta överraskningar. När man däremot börjar gräva och schakta så kan det dyka upp en och annan överraskning. Han har en poäng. Det är väldigt svårt att veta vad som finns i marken, även om det naturligvis görs så noggranna förberedelser som möjligt innan man sätter spaden i jorden.  Det är flera faktorer som spelar in, bland annat arkeologiska fynd, att marken inte är sammansatt som man tror och föroreningar.

I det gång- och cykelvägsprojekt som jag är med i har vi stött på flera överraskningar. Det har hittats lite arkeologiska fynd, bland annat boplatser och (troligen) ett betsel till en häst som begravts med sin ägare. Det var väldigt intressant att höra arkeologens berättelser kring föremålen. För ett otränat öga som mitt så såg det mest ut som en mörkare fläck på marken, men där hade det varit en boplatspelare och hästbetslet såg mest ut som något gammalt bränt (vilket det också var). Att det skulle kunna vara ett betsel hade jag aldrig kunnat gissa. Så jag lärde mig mycket och blev oerhört imponerad av arkeologens kunskaper, att han kunde se vad det var och hur gammalt det var. Enligt hans uppskattning så var fynden från cirka 350-450 efter Kristus. Det genomfördes mer utgrävningar men inget mer av intresse hittades.

Det har även upptäkts två bergknallar, så där blir det lite extra sprängning och på flera ställen så har marken inte varit sammansatt som man trott. Det har varit mer matgjord där man trodde att det skulle vara grus som sedan skulle använts som fyllnadsmaterial. Så det gäller att vara flexibel och hitta nya lösningar. Mark och anläggning är ett minst sagt både varierande och spännande område.

 

Läs även Hanna Larssons tidigare blogginlägg:
”Elcykel och byggmöte”
”En byggprojektledares vardag”
”2014-02-27″
”Biträdande byggprojektledare”
”Studiebesök i Stockholm”
”Det bästa av två världar”
”Traineegrupp 2013/14 är igång”

 

Lämna ett svar