Skolinspektionens dag, skolverkets besök i Varberg

Skolinspektionen är en statlig förvaltningsmyndighet som utövar tillsyn för hela skolområdet från förskola till vuxenutbildning. Skolinspektionen genomför regelbunden tillsyn över verksamheten och kvalitetsgranskar. Skolinspektionen kan fatta beslut om anmärkning, förelägga med vite men också dra in tillstånd för fristående skolor eller besluta om åtgärder på den kommunala skolans bekostnad.

Skolverket är en statlig förvaltningsmyndighet med uppdrag att stödja nationellt prioriterad fortbildning och kompetensutveckling. Skolverket informerar och sprider kunskap utifrån forskning och nationellt prioriterade områden och stödjer användning av informationsteknik inom verksamhetsområdet.

Hoppas ni förstår skillnaden; Skolinspektionen – inspekterar och kontrollerar, Skolverket – stödjer och utvecklar.

Varför delar jag med mig av denna förvaltningsredogörelse? Jo för att båda aktörerna har varit aktuella i nyheterna den senaste tiden och i mitt arbete i Varberg som kvalitetstrateg.

Skolinspektionen uppmärksammade brister i likvärdigheten för Göteborgs skolor för ett par veckor sedan. Detta skapade rubriker i tidningarna och inspektionen konstaterade att skolan måste säkra att alla elever, oavsett skola, får en likvärdig utbildning. I förra veckan var jag på Skolinspektionens dag i Göteborg, där det informerades om hur kommunerna själva kan säkra kvaliteten i skolorna och vad skolinspektionen kommer att titta på.

I denna veckan var skolverket på besök i Varberg för att få beskrivet vilka utmaningar Varberg står inför när det gäller skolverksamheterna från förskola till gymnasieskola. Här höll jag tillsammans med utvecklingschefen den avslutande presentationen för representanter från skolverket och för lärare och rektorer i kommunen. Presentationen beskrev får strategi för det systematiska kvalitetsarbetet – alltså hur vi planerar att förbättra vår verksamhet. Mottagandet blev både positivt och väckte debatt. Det känns som att vi har något riktigt bra på gång, men det kommer krävas mycket hårt arbete, så det är bara att rulla upp ärmarna och jobba på.

Läs även Simons tidigare inlägg:
”Första mötet med skolpolitikerna”
“På plats, på väg”
“Bra start”

Lämna ett svar