Jag heter Anton Helgman och jag har tjänsten som PA-konsult – arbetsrätt på personalavdelningen, Falkenbergs kommun.
Så här sju veckor in i min anställning kan jag blicka tillbaka på en intensiv, utvecklande men framförallt rolig första period. De första veckorna här i Falkenberg har verkligen flugit förbi vilket i min mening ska ses som ett gott tecken.
Under mina första introduktionsdagar gjorde min fantastiske handledare Peter Axelsson framförallt en sak klar för mig. Den introduktionsprocess jag introduceras genom grundar sig i samma filosofi som den introduktionsprocess Peter gick igenom när han började på Falkenbergs kommuns personavdelning. Då Peter sa: ”När jag började här 74’ fick jag redan den andra dagen cykla ner till hamnen och tala en hamnarbetare som misskött sig till rätta. Den filosofin ska vi ha.” och lade av Hallands bredaste leende förstod jag att filosofin innebar full fart från början. Under den första veckan inledde jag en utredning kring en misskötsel på en förskola och i den takten har det sedan rullat på. Att jag stoppades in i hetluften direkt har medfört att jag snabbt fått lära mig många av de grunder som är nyttiga att kunna i min yrkesroll genom att jag givits utrymme att testa mig fram.
Förutom Peter har även mina övriga kollegor varit helt fantastiska här på personalavdelningen. Det har varit öppna armar från alla håll och jag har snabbt blivit en i gänget. Jag är enormt glad och tacksam över att jag hamnat där jag hamnat och med detta sagt ser jag med glädje och stor motivation fram emot fortsättningen här i Falkenberg och Halland.
På bilden ser ni några arbetsrättsliga domar. En stor del i yrkesrollen som arbetsrättslig PA-konsult handlar om att hålla sig uppdaterad kring nya och gamla domar då dessa sätter riktmärket för hur lagen ska tolkas. Någonstans i högen ligger en spännande dom där en nitisk parkeringsvakt gått utanför ramarna i sitt anställningsavtal genom att han bland annat bötfällt grannar hemma på gatan utanför arbetstid, blockerat in bilen för en handikappad person som saknat handikapptillstånd, kommit försent till arbetet och beställt alldeles för dyra arbetskläder. Listan kan göras lång. Trots detta stora antal förseelser av misskötsamhet kunde arbetsgivaren varken avskeda eller säga upp parkeringsvakten då de inte påpekat för arbetstagaren att beteendet var oriktigt. Kontentan av domen är att det är viktigt att man som arbetsgivare direkt påpekar och medvetandegör för arbetstagarna när de uppträder på ett oönskat sätt. Det spelar alltså ingen roll hur många förseelser av misskötsamhet arbetsgivaren samlar på sig, man måste tydliggöra för arbetstagaren att beteendet är felaktigt så att utrymme för förändring ges.