Mänskliga rättigheter på regional nivå?

Hej!

Christina heter jag och är statsvetare från Göteborgs Universitet. Jag är anställd som utredare för Region Halland. I skrivande stund sitter jag på Regionkontoret i Halmstad, med den andra utredaren/traineen Caroline. Annars är jag placerad på stab- och utveckling, Närsjukvården Halland.

Utöver statsvetenskap har jag läst masterprogrammet i mänskliga rättigheter vid globala institutionen i Göteborg. Då är det kanske några av er som undrar hur global utbildning hänger ihop med regional arbetsplats? Jag tänkte, väldigt kortfattat, försöka förklara detta. Många verkar tro att mänskliga rättigheter bara handlar om att skydda de svaga och inte är något som berör en själv, att det är någonting man arbetar med i andra länder och inte här. Många verkar också tro att det enbart handlar om internationell rätt och inte är något vi berörs av på kommunal och regional nivå, eller ens på nationell nivå. Mänskliga rättigheter handlar inte bara om att skydda de svaga i samhället, utan gäller för ALLA. Visserligen handlar mänskliga rättigheter mycket om internationell rätt, MEN för att de stater som ratificerat (d v s undertecknat) de olika FN: konventionerna ska kunna leva upp till de internationella kraven, krävs arbete på nationell nivå. Och då går internationell rätt in i nationell rätt väldigt mycket, en hel del finns redan inskrivet i svensk lagstiftning. Många av de mänskliga rättigheterna som Sverige lovat att garantera blir verklighet i regioner och kommuner, både när det gäller rättigheter gentemot invånare och medarbetare. Detta innebär att en stor del av ansvaret för implementeringen av de mänskliga rättigheterna ligger på regional och kommunal nivå, vilket är både häftigt och spännande!

Min arbetsplats
På min arbetsplats har jag redan hunnit följa med på ett flertal möten. Jag och min handledare Roger har haft en hel del intressanta och givande diskussioner. Förra veckan besökte jag inspirationsdagarna i Kungsbacka där fokus låg på framtidsfrågor som bland annat handlade om kvalitet, utveckling, omvärldsanalys och prioriteringar. Det var extra roligt att lyssna på föreläsningen som demokratiutvecklaren Åsa höll, om implementeringen av barnkonventionen. Rättigheter för utsatta barn är ett ämne jag brinner för. Mycket intressanta och inspirerade dagar!

Mänskliga rättigheter är grundläggande för ett demokratiskt och hållbart samhälle och bidrar till att göra offentlig verksamhet till en attraktiv arbetsgivare. Specialistkompetens i detta ämne blir mer och mer efterfrågat på en rad olika områden och har framt iden framför sig. Det ska bli mycket spännande att se var allt kommer leda!

Lämna ett svar