Projektarbetet är nu avslutat, presenterat, men inte lagt till handlingarna. I Varberg har rapporten fått ett gott mottagande och man undersöker nu hur våra förslag skulle kunna omsättas till verklighet. Störst intresse har visats för förslagen om hur man genom kommunikationsmetoden storytelling kan stärka den interna stoltheten hos medarbetare. Nästa steg blir förhoppningsvis att presentera arbetet för kommunstyrelsens ledningsgrupp.
Det har varit intressant att reflektera över regionens och kommunernas arbete med att förbättra den interna stoltheten. Vad som visat sig i medarbetarundersökningar är att medarbetare känner stolthet över sina enskilda yrkesroller; sjuksköterskor är stolta över sitt arbete och lärare är stolta över sitt uppdrag. Problemet är att man uppvisar bristfällande stolthet över att vara just offentligt anställd.
Som ekonom är det ett mönster som är enkelt att förstå. Under min utbildning nämndes sällan eller aldrig offentlig sektor som en tänkbar arbetsgivare, och jag fick ofta försvara mitt intresse av det offentliga som en framtida arbetsgivare. Med ständiga tvivel utifrån är det naturligtvis svårare att känna stolthet över sin arbetsgivare. Om man kan stärka stoltheten kan man även påverka sin omgivning i en positiv riktning, förändring inifrån helt enkelt.
Förutom mitt arbete med förskoleverksamheten utför jag nu även ett kortare uppdrag riktat mot asylsökande och nyanlända. Det ska bli väldigt intressant att lära sig mer om denna stora utmaning många kommuner står inför, och hur skolan i Varberg på bästa sätt kan ta sitt ansvar.
Läs även Max tidigare blogginlägg:
”Klibbiga kläder och projektarbete”
”Att skapa perspektiv”
”Livlig arbetsplats”