Jag tänkte börja med att vrida tillbaks klockan något i det här inlägget.
Om vi reser tillbaka till medeltidens Sverige så såg det lite annorlunda ut jämfört med idag, vilket de flesta nog redan kände till. Kyrkan hade stor makt i landet och var också ombesörjare av fattigvård för de fattiga och äldre som hade det svårt under denna tid. Dåtidens system bestod av att, med hjälp av skärselden, skrämma invånarna till att ge allmosor till socknarnas fattiga och svaga. Men med reformationen under 1500-talet, i Sverige anförd av Gustav Vasa, förändrades detta då kyrkan fråntogs all makt som istället gavs åt staten. Konsekvenserna blev bl.a. att socknarna ute i landet nu fick ta hand om sin egen fattigvård vilket inte alls var lika organiserat som tidigare, men lade grunden till dagens socialvård.
På 1700-talet började fattigstugor byggas i större utsträckning och på 1800-talet inrättades en fattigvårdstyrelse i varje församling som hade ansvaret för fattigvården. Socknarna blev till kommuner istället och från 1918 och framåt började fattigstugor att kallas för ålderdomshem. En fattigvårdslag instiftades som senare kom till att kallas för socialtjänstlagen, vilket ju är den nutida benämningen på den lag som styr socialvården i Sverige.
Hur ser det då ut idag?
Idag har varje kommun en socialnämnd med folkvalda politiker som tar besluten om kommunens socialvård. För att sedan verkställa politikernas beslut finns en grupp tjänstemän, oftast kallad socialförvaltning, till förfogande. Under ledning av förvaltningschefen innehåller förvaltningen bl.a. strateger, utvecklare, upphandlare, administrativa assistenter, ekonomer, kommunikatörer, koordinatörer, avdelningschefer och enhetschefer. Det är just under enhetschefernas ansvar som vi hittar den yttersta personalen som faktiskt vårdar, stöttar och hjälper invånarna till ett bättre liv. Här finns bl.a. undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, handläggare och hjälpmedelstekniker som alla bidrar inom sina områden.
Man kan avslutningsvis konstatera att det skett en del förändringar i socialvården under de senaste århundradena, och att man är väldigt glad över att samhället ser ut som det gör idag. Jag blir personligen även väldigt stolt över att vara en del av detta och som ekonom stötta enhetscheferna och deras personal till att ta hand om invånarna på bästa möjliga sätt.
Läs även Tobias tidigare blogginlägg:
”En bra start!”