Offentlig och kommunal verksamhet beskylls ofta för att vara trög och lida av långa beslutsvägar. Eftersom arbetet bedrivs efter demokratiska principer är detta till viss del sant, men min första månad på arbetet skvallrar om att det även finns en annan sida till offentligt arbete.
Som ekonom på Barn-och Utbildningsförvaltningen i Varberg har jag hittills upplevt en livlig arbetsplats som är mottaglig för snabba förändringar och utveckling. Dessutom har arbetet präglats av många nya kontakter. Vi har ett tätt samarbete med rektorer, förskolechefer och andra ekonomienheter. Samtidigt bedrivs interna projekt ofta i grupper bestående av medarbetare med olika yrkesroller, vilket förutom nya kontakter också ger en god insyn till hur hela förvaltningen är uppbyggd.
Efter att ha spenderat en god merpart av mitt liv fast i skolans grepp känner jag mig väl förberedd för att ta plats bakom kulisserna. Förutom att se på skolverksamheten ur en helt ny vinkel finns det en del begrepp som har förändrats sen jag började stappla in på skolmornarna. Dagis heter numera förskola och dagmammor har bytt namn till pedagogisk omsorg. De gamla namnen är strängt förbjudna och de nya ska signalera att pedagogisk verksamhet även bedrivs på dessa enheter.
Utöver det fortsatta dagliga arbetet ser jag fram emot utbildningsdagarna med mina Trainee-kollegor. Nu senast var vi i Halmstad och fick inspirerade föreläsningar om hur det är att arbeta i en politiskt styrd organisation och vilka juridiska hänsynstaganden det finns att göra som offentligt anställd.