Vårens nya utmaningar – ungdomsinflytande i Falkenbergs kommun

Tiden går verkligen snabbt! Nu är det redan sju månader sen jag började som trainee och på min nya arbetsplats. Och bara tre dagar kvar på barn-och utbildningsförvaltningen innan jag påbörjar min tre månader långa breddningsperiod, som är en del av traineeprogrammet. Under breddningsperioden kommer jag att vara kvar i Falkenbergs kommun, men förflytta mig till kommunstyrelseförvaltningens kanslienhet. Där kommer jag att arbeta med kommunens ungdomssamordnare, som är en ganska ny funktion i kommunen.

En stor del av ungdomssamordningen handlar om att skapa möjligheter för ett utbrett och inkluderande ungdomsinflytande. Detta kan innefatta många saker, som till exempel fysiska och digitala mötesplatser, möjligheter att kunna påverka de beslut som rör en som ung, goda förutsättningar för tillgängliga och attraktiva aktiviteter… För att möjliggöra detta är det viktigt att man som ung får kunskap och information om vad och hur man kan påverka i kommunen. Som en del av detta kommer jag arbeta med att ta fram en kommun- och demokratiutbildning på skolorna, vilket inte minst är viktigt i år när det är valår (och en del förstagångsväljare). I allt detta arbete tycker jag en av de viktigaste delarna är att hela tiden inkludera och göra ungdomarna runt om i kommunen delaktiga och utgå från deras intressen och behov. Detta är ju även nära besläktat med elevinflytande, som jag sen i höstas har arbetat med i min nuvarande tjänst.

Hur det dagliga arbetet kommer se ut är svårt att säga innan jag är på plats, men det kommer garanterat skilja sig från mitt nuvarande. Trots att det känns väldigt tråkigt att lämna mina kollegor och arbetsuppgifter för ett tag ska det bli otroligt spännande och lärorikt att få inblick i en annan del av kommunens arbete under våren. Kommande uppdateringar utlovas!

Glad vår!

/Cecilia

 

 

Läs även Cecilias tidigare blogginlägg:
”I väntan på inspektion…”
Jämställdhet på agendan
”Kvalitet i fokus”
”En riktigt kick-start som trainee”

 

Lämna ett svar