Stolthet och fördom

Jag önskar att jag kunde säga att jag var så litterärt bevandrad som rubriken antyder, men så är det tyvärr inte. Men jag tycker att rubriken stämmer in på det mitt blogginlägg handlar om den här veckan, nämligen hur det är att jobba i offentlig sektor.

För visst finns det många fördomar kring att jobba i offentlig sektor. Som att alla som jobbar där är gamla och har likadana grå, noppiga tröjor. Som att alla som jobbar där varje dag går med långsamma, trötta steg till kaffeautomaten (i offentlig sektor går nämligen alla processer så långsamt, så där finns ingen anledning att skynda). Som att alla som jobbar där längtar till fredag redan på måndagen, för att inte tala om längtan till pensionen. Som att alla som jobbar där…

Okej, ni har nog fattat grejen. Många tror helt enkelt det är tråkigt att jobba i offentlig sektor, vilket de förmodligen grundar nästan uteslutande på fördomar. Så nu tänkte jag försöka slå hål på de fördomarna, både med hjälp av fakta och med mina egna erfarenheter!

I en rapport från SKL slår man fast följande:

Anställda i kommuner och landsting svarar i högre utsträckning än anställda i både privat och statlig sektor att:

  • arbetet är viktigt och betydelsefullt
  • de känner sig motiverade i sitt arbete
  • de ser fram emot att gå till jobbet och
  • är nöjda med den utmaning jobbet ger

(Här kan du läsa hela rapporten)

Mina egna upplevelser av att jobba i en kommun och en region är enbart positiva. Det är roligt att jobba med något som gör skillnad och som påverkar människor. Det är roligt att jobba i en organisation med duktiga och kompetenta kollegor (i varierande ålder och med olika tröjor) som tycker att deras jobb är meningsfullt och utvecklande. Det är roligt att gå till jobbet på måndagen, när man på kafferasten får skratta så man får ont i magen. Det är roligt att…

Okej, ni har nog fattat grejen även här. Det jag vill säga är att det inte alls är tråkigt att jobba i en kommun eller en region, tvärtom, det är faktiskt jätteroligt. Jag är stolt över att jobba i offentlig sektor. 

 

Läs även Annas tidigare blogginlägg:
”Det går fort när man har roligt”
”Framtidstro”
”Ny på jobben och första utbildningsdagen”

1 svar på ”Stolthet och fördom”

  1. Bra skrivet Anna! Så sant som det är sagt! En fantastisk sektor som alla kommer i kontakt med och som verkligen gör skillnad för människor 24 tim om dygnet årets alla dagar. Heja på :)

Lämna ett svar