Tick tack tick tack….Tiden rusar fram och i Hylte händer det en hel del på kvalitetsfronten. Vi har bland annat precis gått med i ett nationellt projekt, ”kommunens kvalitet i korthet” (KKik). KKik är ett projekt som SKL (Sveriges kommuner och Landsting) har initierat där man arbetar med att ta fram standardiserade mått inom fem områden (tillgänglighet, trygghet, delaktighet, effektivitet och samhällsutveckling). På så sätt mäter kommunerna i Sverige samma saker och man kan då på ett enklare sätt som invånare jämföra olika områden mellan landets kommuner. Jag har blivit utsedd som samordnare av ledningsgruppen för att driva detta projekt på vår hemmaplan. Jag kommer återkomma till detta mer längre fram ju mer varm i kläderna jag blir.
Vi har även startat igång med ett antal utbildningar inom Lean, medarbetardrivet förbättringsarbete som vi har valt att tolka det som. Här arbetar jag och min handledare med att strukturera, planera och genomföra utbildningar hämtade från leanfilosofin som vi översätter till olika nivåer för kommunens medarbetare och politiker. Min befattning börjar allt mer formas av en roll som utbildare som varvar teori och praktik med coaching- riktigt kul! Jag drivs mycket av att jobba med kvalitetsutveckling tillsammans med olika grupper och i Hylte har vi egentligen bara påbörjat vår kvalitetsresa så det finns mycket kvar att lära och utveckla.
Inom traineegruppen så har vi också en mycket spännande höst framför oss. Själv ansvarar jag över relationen mot Högskolan där en stor del av vår målgrupp finns. Jag kommer att återkomma även här lite längre fram för att beskriva detta mer ingående. Igår fick vi i ”gamla” traineegruppen förövrigt även träffa de ”nya” traineerna, traineegruppen 2013-2014. Vi höll i ett antal ”teambuilding-övningar” och lade grunden för en bra relation mellan våra nya kollegor och dem själva. Jag vill hälsa alla nya friska fläktar varmt välkomna in i det offentliga rummet och ett särskilt välkomnade vill jag ge Anna Hartung som kommer att jobba med E-utveckling i Hylte bara några kontorsplatser ifrån mig. Välkomna allesammans!
Läs även Oscars tidigare blogginlägg:
”Tack Halmstad”
”Verksamhetscontrolling av Halmstad city Airport”
”Rapport alltid något gott?”
”LEAN”
”Kultur och värderingar”
”13 riskfaktorer”
”Att prioritera”
”Framtidstro”
”Ett gott bemötande”
“Som en nål i en höstack“
Se där! KKik-projektet kände jag inte till. Men jag har ofta och länge i debatten propagerat för ökad standardisering i samband med att aktiviteter och uppnådda resultat ska mätas, ty vad ska man med statistik till (som beslutsunderlag), ifall den saknar såväl reliabilitet som validitet?
Jag ser fram emot nya lägesrapporter från dig, när du har blivit varmare i kläderna, Oscar!
Under tiden ber jag dig att inte undervärdera kommunikationsfrågorna. De är också viktiga i – och för – den kvalitetsresa som du och din arbetsgrupp nu ska företa.
Att jag påpekar det beror på att jag noterar, att du i just detta blogginlägg inte använder dig av ordet ”kommunikation” (eller någon av det ordets böjningsformar) över huvud taget. Vilket förvpnar mig lite.
Fast det ska man nog egentligen inte dra några växlar alls på. Faktum är ju, att du i flera av dina tidigare bloggartiklar, Oscar, har fokuserat på just kommunikationsfrågor. Och ska jag vara snäll, något som jag är i kväll, så kan man ju lätt hävda, att din här ovan anvönda term ”medarbetardrivet förbättringsarbete” måste bygga på just kommunikation för att fungera. Eller hur?
Så det blir trots allt tummen upp från mig!
En annan av dina starka sidor är din pedagogiska talang, dvs din förmåga att åskådliggöra och lyckas föra ut ett önskat budskap. Även det är ju något som är besläktat med kommunikation, ditt ”hjärteämne” (i vanliga fall).
En sak till. Jag skulle vilja tipsa dig om det som står att läsa i denna artikel: http://www.idg.se/2.1085/1.516498/atta-kompetenser-som-raddar-framtiden .
Även om just det artikelinnehållet är avsett för it-sektorn (i första hand), anser jag, att de åtta råden/tipsen kan ha bäring även på det KKik-projekt som du nu har sjösatt.
Om inte annat så visar den artikeln, att det inte alls behövs komplicerade och/eller komplexa råd för att få skutan att segla iväg åt önskat håll. Lite av E. F. Schumachers berömda koncept ”Small is beautiful”, alltså. Eller med andra ord: Med sunt förnuft kommer man också rätt långt. Vägra bli slav under ism-erna!
Lycka till med ditt nya projekt, Oscar!