Jobbångest? – Nej, absolut inte!

Semestern är slut och det är återigen dags att ställa väckarklockan. De flesta pratar om jobbångest, men inte i mitt fall! Jag har haft mitt livs första semester på fyra helt underbara veckor då jag har fått möjligheten att uppleva Sommarsverige, koppla av och ladda upp batterierna för en minst sagt händelserik höst. Nu var jag motiverad till att börja arbeta igen!

Första veckan blev en mjukstart som tur var då många fortfarande är på semester. Jag passade då på att komma ikapp med det man inte hann innan semestern samt att repetera kring aktuella projekt. Det projekt som är mest aktuellt för mig just nu är en fastighet där vi ska konvertera från seniorboende till trygghetsboende med en boendevärd på plats dagligen.

Trygghetsboende är en boendeform med möjlighet till ökad service, gemenskap och tillgänglighet. Syftet med trygghetsboende är alltså att ge personer som är 70 år och äldre tillgång till en attraktiv bostad med trygghet och god tillgänglighet samt möjligheten till social gemenskap. En växande äldre befolkning och en strävan efter att bo kvar längre hemma ställer krav på utformningen av de äldres boende. Trygghetsboende ska vara ett steg på vägen och även bidra till att skjuta upp behovet av vård- och omsorgsboende.

Detta är ett nytt sätt att tänka för mig då äldre med rörelsehinder, synfel eller hörselnedsättning har svårigheter med vardagliga sysslor och aktiviteter som för oss andra är en baggis att utföra och ser som en självklarhet att klara av. I detta projekt har vi fått inventera fastigheten och dess tillgänglighet genom att se över trösklar, dörrbredder, skyltning, hissar, trapphus etc. Det man har kommit fram till är att man bara med hjälp an enkla medel kan öka tryggheten och förbättra tillgängligheten betydligt i en byggnad. Åtgärder som till exempel att komplettera med fler sittmöbler kring fastigheten, utöka belysningen, markera trappor, färgsätta med metoder som underlättar möjligheten att orientera sig, jämna ut trösklar osv. kan göra stor skillnad för de boende. Vi är fortfarande i projekteringsskedet så hur omfattande projektet blir är ännu oklart, därmed ser jag fram emot att dela med mig av mer info kring detta i ett senare skede.

Tack o hej!

 

Läs även Annas tidigare blogginlägg:
”Västkustbanan dubbelspårigt”
”Funderar du på att bygga hus?”
”När behövs bygglov?”
”Arbetsdagarna flyger förbi”
”Händelserika tider”
”22 januari 2013″
”Snö- kul eller jobbigt?”
”Projekt Sörseängen”
”Varbergs bostad, ett av Sveriges allmännyttiga bostadsföretag”
“Tjejer kan”

Lämna ett svar