Utbyggnad av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbesked kring deletappen genom Varberg där man planerar att bygga ett dubbelspår på totalt 7,5 km varav 3,1 km ska ligga under mark, i en tunnel som kommer att gå under centrala Varberg.
Västkustbanan är järnvägsspåret mellan Göteborg och Lund längs med Sveriges västkust och på 10 år har pendlingen längs denna ökat med över 30 %. Genom Varberg sträcker sig idag ett 7 km långt enkelspår vilket enbart utgör en flaskhals för Västkustbanan. Ett dubbelspår kommer att innebära en ökad teknisk standard på hela banan samt tillåta högre hastigheter vilket innebär kortare restider och förbättrade möjligheter till att pendla till skola och arbete.
Vid ett så omfattande projekt som detta uppkommer alltid oro, bland annat hos hyresgäster hos Varbergs Bostad. Hur tacklar man frågor kring tunnelbygget som fastighetsägare? Kommer vi att kunna bygga som planerat? Kan vi förlora ekonomiskt på störningar under byggtiden genom att hyresgäster kräver reducerad hyra? En uppsjö av frågor uppkommer…
Det man kan göra är att läsa banverkets konsekvensbeskrivning för att se hur vi och våra hyresgäster kommer att bli berörda. I denna påstår banverket bland annat att man under hela byggprocessen kommer att minimera störningarna genom att mäta buller och vibrationer och genom att anpassa arbetet se till att klara Naturvårdsverkets riktlinjer. Man kommer även att utföra riskanalyser på alla byggnader som kan komma att beröras av sprängningsarbetet, arbetet anpassas sen efter vad riskanalysen resulterat i för att undvika skador på byggnaderna.
Tunnelbygget i korthet kan sammanfattas enligt följande:
2013-2016 Järnvägsplan och detaljplaner
2016-2018 Projektering
2019-2024 Byggtid
Läs även Annas tidigare blogginlägg:
”Funderar du på att bygga hus?”
”När behövs bygglov?”
”Arbetsdagarna flyger förbi”
”Händelserika tider”
”22 januari 2013″
”Snö- kul eller jobbigt?”
”Projekt Sörseängen”
”Varbergs bostad, ett av Sveriges allmännyttiga bostadsföretag”
“Tjejer kan”